musician left musician right
background

Aicina pieteikties 5. dziesminieku konkursam “Tīrradnis”

“Austras biedrība” izsludina pieteikšanos jau piektajam dziesminieku konkursam “Tīrradnis”! Pieteikumi tiek gaidīti līdz 2024. gada 15. jūnijam. Konkurss tiek rīkots ar mērķi apzināt latviešu dziesminiekus un popularizēt viņu radīto mūziku. Dalībnieku uzdevums ir uzfilmēt divas paša sacerētas un izpildītas dziesmas. Šī gada īpašais nosacījums: vienai no dziesmām jābūt ar Zanes Daugules vai Māra Salēja. Piedalīties aicināts ikviens dziesminieks – pieteikšanās un vērtēšana notiks divās kategorijās: jaunie un pieredzes bagātie dziesminieki. Dalība konkursā bez maksas. Galvenā balva – vienas dziesmas studijas ieraksts un trīs vokālās meistarklases pie Ievas Akurateres.

“Konkursu “Tīrradnis” nu jau divus gadus esam rīkojuši, piešķirot tematiku jeb nosakot, ka vienai no konkursā pieteiktajām dziesmām jābūt ar kāda konkrēta dzejnieka tekstu. Atzīmējot dzejnieku jubilejas, esam godā cēluši Eduarda Veidenbauma un Imanta Ziedoņa literāro mantojumu. Šogad vēlamies vērst uzmanību uz mūsu laikabiedriem, dziesminieku kopienai piederīgiem un šai kustībai vienmēr tuvu esošiem dzejniekiem Zani Dauguli un Māri Salēju. Labākā pateicība dzejniekam ir ar viņa vārdiem radīta dziesma – tas ir jauns mākslas darbs, tā ir jauna dzīve dzejas rindām,” stāsta konkursa idejas autore un rīkotāja Inese Muižniece.

Dziesmas radīšanas gads nav būtisks, taču jaunradītas dziesmas arvien tiek īpaši novērtētas. Konkursā piedalīties var ikviens interesents, ievērojot nolikumā minētos nosacījumus. Uz balvu pretendēt gan var tikai tie žūrijas izvēlētie finālisti, kuri varēs būt klātesoši konkursa noslēguma koncertā, kas šogad norisināsies 10. augustā pulksten 15.00 Jāņa Akuratera muzejā (Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a). Vispirms koncertā uzstāsies finālisti, pēc tam žūrijas apspriedes laikā muzicēs rakstniece un dziesminiece Jana Egle, Simona Rača-Rūce un Jānis Rūcis. Ieeja koncertā bez maksas – atvērta ikvienam interesentam un dziesminieku atbalstītājam.

Lai veiksmīgi piedalītos konkursā “Tīrradnis”, dziesminiekam vispirms jāiepazīstas ar konkursa nolikumu un tā nosacījumiem. Kad dziesmas ir izvēlētas un videomateriāli sagatavoti, dalībniekam līdz 15. jūnijam jāaizpilda pieteikuma anketa, kas līdz ar nolikumu atrodama šeit: https://ieej.lv/tirradnis.

Konkursā pieteiktajām dziesmām jābūt latviešu valodā (tiek pieļautas dažādas izloksnes un arī lībiešu valoda). Dziesmas jāizpilda dalībniekam (dziesmu melodijas autoram) pašam, dziedot un spēlējot pavadošo mūzikas instrumentu (tiek pieļauts viens palīgs – mūziķis vai dziedātājs, kurš bagātina skanējumu). Dziesmas jāizpilda, dziedot un spēlējot akustiskos mūzikas instrumentus. Video materiāls filmējams horizontāli ar jebkuru filmēšanai derīgu ierīci, tai skaitā viedtālrunis, taču vēlams iespējami augstā tehniskā kvalitātē. Video materiālus jāaugšupielādē portālā https://failiem.lv/ un saite jānorāda pieteikuma anketā.

Šogad dziesminieku sniegumu vērtēs žūrija: dziesminiece Vita Krūmiņa, dziesminieks Ēriks Loks, rakstniece un dziesminiece Jana Egle, mūziķis Roberts Dinters un konkursa idejas autore Inese Muižniece.

Visiem konkursa dalībniekiem žūrijas locekļi sniegs savu vērtējumu, iekļaujot ieteikumus, padomus vai vēlējumus, kas radīsies, galvenokārt, vērtējot dziesminieka emocionālo un tehnisko sniegumu, kā arī kopējo iespaidu. Rīkotāji uzsver, ka primāri konkurss ir radīts ar mērķi iedvesmot un sniegt vērtīgus ieteikumus, nevis kritizēt vai salīdzināt. Katrs dziesminieks ir unikāls, un katra radošais darbs ir vērtīgs.

Līdz festivāla norisei plānots apkopot arī skatītāju balsojumu sociālā tīkla “Facebook” lapā “Dziesminieku konkurss “Tīrradnis””, tādējādi nosakot skatītāju simpātiju, kurai paredzēta arī pārsteiguma balva.

Dziesminieku konkursu “Tīrradnis” rīko Austras biedrība un Liepājas radošā telpa “Austras istaba”, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Iepriekšējais
Nākamais raksts