musician left musician right
background

Aicina uz Imanta Kalniņa dziesmu albuma “Labums” prezentācijas koncertu Rīgā mūzikas un drāmas telpā “OratoriO”

Simona Rača-Rūce, Jānis Rūcis un Roberts Dinters, piedaloties arī citiem Austrasbērniem un čellistei Martai Rozentālei, šajā pavasarī klajā laiž mūzikas albumu “Labums”, kurā dzirdamas deviņas komponista Imanta Kalniņa dziesmas. 18. martā, kad Liepāja svin savu 399. dzimšanas dienu, mūziķi publisko albumu mūzikas straumēšanas platformās (tostarp arī Spotify). Savukārt, 18. aprīlī, pulksten 19.00 mūzikas un drāmas telpā “OratoriO” mūziķi aicina uz Imanta Kalniņa dziesmu albuma “Labums” prezentācijas koncertu Rīgā.

Pirmais prezentācijas koncerts jau notika Liepājā radošajā telpā “Austras istaba”, bet Rīgas koncertam izvēlēta aktrises un režisores Rēzijas Kalniņas un diriģenta Aināra Rubiķa radītā mūzikas un drāmas telpa “OratoriO”, kas atrodas “Sporta 2” kvartālā (ieeja no Hanzas ielas). Šī kultūrvieta spēj nodrošināt gan dziesminiekiem tik ļoti nepieciešamo auditorijas tuvumu un līdzdalības sajūtu, gan tā ir arī sava veida atsauce sajūtās uz savulaik notikušajiem Austras Pumpures koncertiem Liepājas teātra Mazajā zālē. Imanta Kalniņa mūzika, pateicoties teātra izrādēm komponētajai mūzikai, vienmēr bijusi tuvu esoša teātra mākslai – lai arī dziesmas izceltas no izrādes konteksta ieguva pavisam citu nozīmi un sava laikmeta aktualitāti.

Mūziķes, izcilās ģitāristes Ilzes Gruntes atsauksme par “Labumu”: “Austras Pumpures tradīcijās tiek stāstīti stāsti Imanta Kalniņa unikālajā mūzikas valodā. Vienkāršā – nepārspīlētā un nesamākslotā manierē gan dziedājumā, gan aranžijās. Šeit ievērota mūsdienās arvien retāk sastopama pietāte pret autoru, proti, 100% ir saglabāta melodija un harmonija. Īpašu omulību vieš ieraksta procesā ielavījušās un saglabātās sadzīves skaņas, kas rada patīkamu nesterilitāti – dzīvīgumu. Kopumā albums vedina uz līdzi dziedāšanu un draudzēšanos.

Dziesmu albums “Labums” ir veltījums un reizē pateicība leģendārajai dziesminiecei Austrai Pumpurei. “Labumā” iekļauto dziesmu izvēli un to izpildījuma manieri noteica nodarbībās pie Austras gūtā iedvesma un sajūtu gamma. Ieraksts veikts it kā viesistabā, personīgi un vienkāršā sirsnībā. “Skaņas inženierijas aspektā tas ir mazliet eksperimentāli, tomēr laiku pa laikam arī šādi albumi tiek sadzirdēti. Imanta Kalniņa dziesmām ir salīdzinoši daudz ierakstu. Mēs sekojām Austras un Austrasbērnu sajūtām,” komentē ģitārists Roberts Dinters. Savukārt dziedātāja Simona Rača-Rūce stāsta: “Man šis ir piedzīvojums un ļaušanās darīt un būt tādiem, kādi esam.”

Dziesmu albumu īstenojuši trīs Austrasbērni – Austras Pumpures audzēkņi un domubiedri no Liepājas. Simona Rača-Rūce un Jānis Rūcis ir tie, kuri šobrīd turpina Austras darbu, saucot kopā Austrasbērnus un veidojot koncertprogrammas, ar kurām laiku pa laikam viesojas dažādās Latvijas pilsētās un novados. Savukārt, Roberts Dinters ir Austrasbērns un profesionāls ģitārists, kurš bieži dzirdams uz “lielās skatuves” muzicējot gan kopā ar Ivo Fominu, gan Karīnu Tatarinovu un citiem māksliniekiem.

Mūzikas albums pieejams mūzikas straumēšanas vietnēs un salīdzinoši nelielā skaitā arī taustāmā CD formātā, ko prezentācijas koncertā būs iespējams iegādāties arī unikālā veidolā. Albumu var iegādāties, arī sazinoties ar Austras biedrību (rakstot uz inese@austrasbiedriba.lv). Dziesmas ierakstītas Liepājā, to veicis Roberts Dinters, bet pēcapstrādi – Jānis Narbuts. Albums izdots ar Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Ieraksta producents – “Austras biedrība”.

Biļetes uz prezentācijas koncertu mūzikas un drāmas telpā “OratoriO” pieejamas SIA “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/138299. Biļešu cena: 15 EUR (pensionāriem un apliecības “Goda ģimene” īpašniekiem – 10 EUR).

Iepriekšējais
Nākamais raksts