musician left musician right
background

Aicina uz pasākumiem maijā “Austras istabā” Liepājā

Aprīļa izskaņā ar Ievas Akurateres un Ilzes Gruntes koncertu veiksmīgi tika uzsākta kultūras programma jaunajā radošajā telpā “Austras istaba”, kas atrodas Liepājā, mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāva telpās. Maijā Austras biedrība turpina pasākumu ciklu, iekļaujoties gan Muzeju nakts norisēs, gan aicinot uz grupas “Jumis” veidoto Imanta Kalniņa koncertprogrammu. Ieeja pasākumos par ziedojumiem.

Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji un Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta pavisam nesen, šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

Muzeju naktī, 19. maijā no pulksten 19.00 līdz 23.00, ikvienam tiek dota iespēja paviesoties “Austras istabā”. Interesentus sagaidīs Austrasbērni, kuri pastāstīs plašāk par izveidotās telpas mērķiem, veicamajiem uzdevumiem, gaidāmo kultūras programmu visa gada garumā, kā arī ar prieku uzklausot atmiņu stāstus un pieņemot glabāšanā dažādus materiālus par Austru Pumpuri – ikviens ir mīļi aicināts uzrakstīt savu atmiņu stāstu par mūsu Goda liepājnieci un atnest to glabāšanai “Austras istabā”. Radošās telpas veidotāji ļoti priecāsies arī par dažādām fotogrāfijām un citiem vēsturiskiem materiāliem.

Pasākumu programmu Muzeju naktī “Austras istabā” pulksten 19.00 aizsāks vācu kultūras draugu ansamblis “Es war einmal…” (vadītājas Silvija Martone un Ilga Auza) un kapelas “Skani” (vadītāja Iveta Gailiša) muzikāls sveiciens. Savulaik Austra Pumpure un Austrasbērni bieži viesojās ar koncertiem Vācu namā Stendera ielā, tādēļ likumsakarīgi, ka šobrīd, savukārt, vācu draugu ansamblis atradis “Austras istabu” kā savu mēģinājumu telpu, atvēlot tai arī savas klavieres. Senā draudzība turpinās gan ar ansambli “Es war einmal…”, gan ar Austrasbērna Ivetas Gailišas vadīto kapelu.

Muzeju nakts pasākumu turpinājumā pulksten 19.30 notiks ikmēneša tikšanās ar dzejniekiem, ko “Austras istabā” veiksmīgi aizsākusi un vada rakstniece Jana Egle. Šomēnes interesenti un domubiedri aicināti uz tikšanos ar diviem dzejniekiem, un tie ir Inta Kampara no Skrundas un liepājnieks Valentīns – divi vienlīdz smalki jūtoši, asi redzoši un ar īpašu, savdabīgu rokrakstu apveltīti autori. Divas spilgtas zīmes Lejaskurzemes dzejas ainavā.

Pēc pārdomu bagātas tikšanās ar dzejniekiem, pulksten 20.30, Austras biedrība aicina izkustēties lustīgos dančos kopā ar etno kompāniju “Zeidi” no Rīgas. Skanīgie viesi, muzicējot gan ar balsīm, gan vijoli, akordeonu, cītaru un bubinu, vedinās iesaistīties pirmsmiega dančos un radīs labu un mājīgu noskaņu mākslas galerijas telpās pie “Austras istabas”.

Savukārt pēc lustīgiem dančiem, ap pulksten 21.30, Austrasbērni aicinās uz mierīgu vakara izskaņu, ieaijājot klausītājus šūpuļdziesmās. Atsaucoties Muzeju nakts tēmai “šūpulis”, dziesminieki izpildīs gan paši savas sacerētās šūpuļdziesmu melodijas, gan sev mīļās citu autoru dziesmas, gan arī latviešu tautasdziesmas. Muzicēs Kristīne Sudmale-Locika, Ēriks Pozemkovskis, Inese Muižniece, Jānis Rūcis, Simona Tomase, Renāte Ķeire, Sandra Kalna un citi.

Maija mēneša noslēgumā, svētdien, 27. maijā, pulksten 17.00, radošajā telpā “Austras istaba”, atzīmējot Imanta Kalniņa dzimšanas dienu un pateicoties komponistam par viņa ieguldījumu Latvijas mūzikā, “Austras istabā” grupa “Jumis” sniegs Imanta Kalniņa koncertprogrammu. Grupu “Jumis”, kas Liepājā ieradīsies no tālās Latgales, veido četri mūziķi: Biruta Brūvele (balss), Krista Strupiša (balss, vijole), Guntars Gritāns (balss, flauta, ģitāra) un Rolands Naglis (balss, ģitāra). Laika gaitā grupas “Jumis” mūziķi kļuvuši par mīļiem draugiem arī Austrai Pumpurei un Austrasbērniem, gan viesojoties Liepājā, gan piedaloties “Austrasdienu” koncertos un citos Austras biedrības rīkotos pasākumos Rīgā.

Ieeja pasākumos par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Liepājas muzejs, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Iepriekšējais
Nākamais raksts