musician left musician right
background

Jauns nošu izdevums: “Arnis Miltiņš. Dziesmas”. Prezentācijas koncerts svētdien “Mazajā ģildē”

Oktobrī savus atvēršanas svētkus piedzīvo jauns nošu izdevums “Arnis Miltiņš. Dziesmas”. Dziesmu grāmatu, kurā iekļautas 50 dziesminieka Arņa Miltiņa dziesmas, sadarbībā ar autoru īsteno Austras biedrība. Prezentācijas koncertā, kas norisināsies šo svētdien, 15. oktobrī RKTMC “Mazā ģilde”, piedalīsies Arnis Miltiņš, Ieva Akuratere, Andris Ērglis, Laima Miltiņa-Rode, Viesturs Samts, Jēkabs Kacens un citi.

Arņa Miltiņa dziesmu nošu grāmatas tapšanas process aizsākās 2021. gadā, kad pandēmija bija krietni pamainījusi gan mūsu ikdienu, gan arī kultūras pasākumu norisi. Festivāla “Vārti” komanda toreiz atrada veidu, kā notikumu tomēr darīt iespējamu – lielo skatuvju vietā ļaudis satikās pie ugunskuriem, un paralēli tika aizsākts darbs pie dziesminieku radītās mūzikas saglabāšanas, tostarp, viens no mērķiem bija ieguldīt resursus Arņa Miltiņa dziesmu nošu pierakstā. Pirms diviem gadiem iesāktais darbs rezultējies ar panākumiem – notīs pierakstītas un grāmatā apkopotas 50 Arņa Miltiņa dziesmas. 16 dziesmu notīm pievienots arī QR kods ar interneta saiti uz dziesmu video ierakstiem autora izpildījumā.

Dziesmu grāmata īstenota, pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra finansiālajam atbalstam latviešu dziesminiekiem, kā arī pateicoties autora ieguldījumam un biedrībām “Austras biedrība”, “Siets” un festivālam “Vārti”. Grāmatas veidošanas procesā piedalījās teksta redaktore Zane Daugule, nošu redaktors Jānis Miltiņš, vāka dizaina māksliniece Ināra Garklāva, notis datorrakstā sagatavoja Kristīne Locika, izdevuma maketu veidoja mākslinieks Aigars Milčs, dziesmu videomateriālus īstenoja Arvis Rode, projektu vadīja Inese Muižniece. Grāmata taustāmā formātā tapusi sadarbībā ar Gintu Veilandu un SIA “Libri Style”. Titullapas un pasākuma noformējumā izmantots Arņa Miltiņa zīmējums, kas tapis Mūzikas un mākslas festivāla “BILDES 2013” ietvaros.

Lai gan dziesminieks un Austrasbērns Arnis Miltiņš ir vairāk pazīstams ar savām bērnu auditorijai rakstītajām dziesmām, šoreiz gan grāmatā apkopotas, gan koncertā skanēs dziesmas, kas autoram radušās un bija aktuālas gan Atmodas, gan vēlākos laikos. Dziesmas, kuras tika dziedātas gan dažādās sociālās akcijās, folkkoncertos, festivālos, gan saietos pie ugunskuriem.

Dziesmu autors Arnis Miltiņš stāsta: “Dziesmu grāmata un koncertprogramma “Pārdomu pietura” ir veltījums laikam. Tam laikam, kad, iespējams, zāle bija zaļāka un jūrā viļņi lielāki. Laikam, kurš sajūtās tā arī nepāriet, kura atspulgs savulaik tika sajusts Viktora Avotiņa, Vika, Imanta Ziedoņa, Knuta Skujenieka, Māra Melgalva, Ineses Zanderes, Andra Akmentiņa, Raimondas Vazdikas un citu autoru dzejā.”

Koncertā Arņa Miltiņa sacerētās dziesmas dziedās Ieva Akuratere (balss), Arnis Miltiņš (balss, ģitāra), Andris Ērglis (balss), Kārlis Miltiņš (balss), Jānis Miltiņš (taustiņinstrumenti, balss), Laima Miltiņa – Rode (balss), Dmitrijs Tarasovs (ģitāra), Jānis Miltiņš (ģitāra), Viesturs Samts un Jēkabs Kacens (perkusijas). Koncertu ar Rīgas domes atbalstu un sadarbībā ar “Austras biedrību” rīko RKTMC “Mazā ģilde” (plašāk par koncertu: ŠEIT).

Iepriekšējais
Nākamais raksts