musician left musician right
background

Radošajā telpā “Austras istaba” gaidāms notikumiem bagāts maijs

Radošajā telpā “Austras istaba”, kas atrodas Liepājā, mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāvā, ar koncertiem maijā viesosies dziesminieki Sintija Grava, Pēteris Draguns un Dinārs Gulbis, bet Muzeju naktī tiks demonstrēta LTV filma par Austru Pumpuri, kā arī skanēs Austrasbērnu balsis. Mēneša noslēgumā – Imanta Kalniņa koncertprogramma kā veltījums komponistam dzimšanas dienā. Pasākumos ieeja par ziedojumiem.

Ceturtdien, 9. maijā, pulksten 18.00 “Austras istabā” būs iespēja dzirdēt dziesminieces Sintijas Gravas koncertu. Būdama Austrasbērns jeb Austras Pumpures skolniece, Sintija izpildīs gan savas pašsacerētās, gan arī komponista Imanta Kalniņa radītās dziesmas. Sintijas ikdienu, darbu un likumsakarīgi arī dziesmas caurauž Dieva mīlestība, tīrs gaišums, siltums un pateicība. Lai arī dziesmas netiek rakstītas ar Dieva slavināšanas nolūku, tās neapšaubāmi rodas pateicībā Dievam un vēsta par Viņa beznosacījuma mīlestību, kas ir kā mērķis, uz ko tiekties. Dziesminiecei ir trīs mūzikas ierakstu albumi: “Rīta Bērns” (1998), “Mīlestība ir Tevī” (2000) un “Tu esi mīlestībai radīts” (2014, izlase). Sintija sadarbojusies ar tādiem mūziķiem kā Artis Gāga, Jānis Kurševs, Ieva Akuratere, Niks Matvejevs un citi. Ikdienā Sintija strādā Rīgā bērnu un jauniešu centrā “Kurzeme” Imantā, kur viņa vada ansambli “Vējš”, mācot bērniem un jauniešiem ģitārspēli un dziedāšanu. Tādējādi Sintija arī turpina Austras Pumpures iedibināto tradīciju, strādājot ar jauniešiem un mācot mūziku caur ģitārspēli.

Savukārt nākamajā ceturtdienā, 16. maijā,  pulksten 18.00 “Austras istabā” viesosies Pēteris Draguns. Austrasbērns, dziesminieks un dzejnieks Pēteris Draguns šobrīd labi pazīstams arī kā viens no grupas “Zāle” solistiem un dziesmu autoriem. Pētera radītā mūzika, šķiet, nākusi no aizlaikiem un turpinoši ir pārlaicīga. Dziesminiekam tuvas Austrumu reliģijas – tas manāms arī viņa melodijās, kurās tik piestāvoši un iederīgi skan Raiņa teksti, Agitas Dragunas, Jura Helda, Velgas Kriles, Sergeja Jeseņina un paša Pētera rakstītie vārdi. Kā jau Austrasbērnam, viņa repertuārā ir arī Imanta Kalniņa dziesmas, kuras dziesminieks izdzied sev raksturīgā sajūtā, ieliekot savas pārdomas un attieksmi.

Sestdien, 18. maijā, kad plaši tiks atzīmēta starptautiskā Muzeju nakts, interesentus mīļuprāt gaidīs arī “Austras istabas” radošie ļaudis. Pulksten 19.00 galerijas zālē būs skatāma LTV dokumentālā filma “Viss vienalga, mierā neliks! Austra Pumpure”. 2013. gadā režisores Gintas Kaldavas un scenāristes Ievas Freinbergas veidotajā filmā redzama un dzirdama gan pati Austra, gan arī intervijas ar Ināru Kalnarāju, Andreju Miglu un vairākiem Austrasbērniem – Ievu Akurateri, Arni Miltiņu, Juri Hiršu, Silviju Silavu un Uldi Ozolu. Filmu muzikāli bagātina arī Imanta Kalniņa un Austrasbērnu dziesmas. Pēc filmas, pulksten 20.00, atbilstoši Muzeju nakts tēmai, Austrasbērni aicina uz koncertu, kurā skanēs brīvības dziesmas – to vidū nemainīgi arī Imanta Kalniņa kompozīcijas un latviešu tautasdziesmas. Savukārt pulksten 21.00 muzicēs dziesminieks Dinārs Gulbis, kura radītās dziesmas ar Imanta Ziedoņa, Agitas Dragunas, Ojāra Vācieša, Daigas Gulbes un citu dzejnieku tekstiem nu jau ieguvušas plašu skanējumu. Dināram raksturīga emocionāla izpildījuma maniere, un dziesmās viņam ļoti būtisks ir vēstījums. Dziesminieka īpašais balss tembrs nu jau daudziem kļuvis tuvs un atpazīstams Latvijā.

Mēneša beigās, 30. maijā, pulksten 18.00 ikviens interesents mīļi aicināts uz Austrasbērnu sagatavoto Imanta Kalniņa koncertprogrammu, kas tiks veltīta komponistam dzimšanas dienā. Koncerta pamatu veidos dziedātāja Simona Rača un ģitārists Jānis Rūcis, piesaistot arī citus Austrasbērnus. Skanēs gan labi pazīstamas, gan retāk dzirdētas Imanta Kalniņa dziesmas, kuras jaunajiem dziesminiekiem kļuvušas īpaši tuvas un mīļas.

Ieeja pasākumos ir par ziedojumiem radošajai telpai “Austras istaba”.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas muzejs, Liepājas Kultūras pārvalde, Kurzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kultūras centrs.

Pasākums tiek filmēts un fotografēts. Foto un video materiāli vēlāk tiks izmantoti pasākumu publicitātei (internetā sociālajos tīklos, medijos un citviet) un Austras biedrības reklāmas materiālos.

Iepriekšējais
Nākamais raksts