musician left musician right
background

Ceturtdien spēka dziesmu vakarā viesosies Dace Prūse

Šo ceturtdien, 18. janvārī, pulksten 18.00 uz sadziedāšanos spēka dziesmu vakarā folkloras centrā “Namīns” aicina folkloriste Dace Prūse. Ieeja par ziedojumiem.

Jau vairāk kā trīs gadus Austras biedrība Liepājā reizi mēnesī rīko spēka dziesmu vakarus, kuros sadziedāties latviešu tautasdziesmās aicināts ikviens liepājnieks vai pilsētas viesis. Dziesmu vakarus pamatā veido Austrasbērni, muzikālo pavadījumu nodrošinot ar ģitārām, taču reizi pa reizei tiek pieaicināti arī viesi. Šoreiz, lai dalītos ar savu dziesmu pūru un savām zināšanām latviešu tradīcijā, ceļu no Bauskas mēros un ar liepājniekiem sadziedāsies folkloriste Dace Prūse.

Dziesmu bagātība Dacei Prūsei aizgūta jau agrā bērnībā – vecmamma bijusi liela dziedātāja. Latviskā tradīcija un tautasdziesma vijusies gadiem cauri Daces ikdienai – desmit gadus viņa aktīvi darbojusies folkloras kopā “Laiksne” Rīgā, vairākus gadus strādājusi bērnu un jauniešu folkloras festivāla “Pulkā eimu, pulkā teku” darba grupā, savulaik vadījusi arī folkloras kopas “Trejupe” Bauskā un “Puduris” Dobelē,  bet šobrīd vada folkloras kopu “Vecsaule” Bauskas novadā un darbojas kā konsultante dažādām folkloras grupām. Pateicoties Daces ilggadējai pieredzei un lielajai interesei tradicionālās dziedāšanas izpētē, viņa izceļas ar tautasdziesmu atradumiem – mazāk dzirdētām melodijām, tekstiem un dziesmu stāstiem. Daces vadībā notiek arī tautasdziesmu vakari un individuālas nodarbības tradicionālajā dziedāšanā, kokles, stabules un akordeona spēlē.

Spēka dziesmu vakarā aicināts ikviens interesents, kas vēlas sadziedāties, tādējādi apgūstot latviešu tautasdziesmas, sajūtot tajās esošās zināšanas un atklājot sev tradīciju spēku. Spēka dziesmu vakaru izveidošanas iedvesmas avoti – grāmatas “Spēka dziesmas”, kā arī Austras Pumpures pasaules skatījums un mīlestība uz latviešu tautasdziesmām.

Ieeja par ziedojumiem. Spēka dziesmu un sarunu vakarus par tautas tradīcijām īsteno Austras biedrība sadarbībā ar Kurzemes Humanitāro institūtu. Projekts tiek īstenots ar Liepājas pilsētas un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.

Iepriekšējais
Nākamais raksts