musician left musician right
background

Aicina uz sarunu vakaru par dziedinošām vārdformulām latviešu tradīcijā

Ceturtdien, 11. janvārī, pulksten 18.00 folkloras centrā “Namīns”, Liepājā, Bāriņu ielā 32, notiks sarunu vakars par tautas tradīcijām, uz kuru aicina folkloras pētniece Ieva Ančevska. Šī sarunu vakara tēma – dziedinošās vārdformulas un to izmantojums latviešu tradīcijā.

Ieva Ančevska stāsta: “Šoreiz runāsim par vārda un domas spēku tradīcijā un mūsdienās. “Latvju dainu” izdevumā un citos tautasdziesmu krājumos iekļauti buramvārdi jeb maģiskās formulas, kuras tautas tradīcijā tika izmantotas ar mērķi dziedēt kaites, atjaunot un stiprināt cilvēka veselību un iekšējo spēku. Dziedinošās vārdformulas parasti izmantoja tautas ārstniecības pārstāvji, taču bija arī tādas, kas tika lietotas veselības stiprināšanai kā ikdienas maģijas līdzekļi. Mūsdienu zinātne meklē apstiprinājumu senajām ārstniecības metodēm. Noskaņojuma, domu un jūtu ietekmi uz cilvēka veselību pēta psiho neiro imunoloģijas nozare, kas izskaidro dažas senās tradīcijas metodes.”

Jau vairāk kā trīs gadus folkloras centrā “Namīns” notiek spēka dziesmu vakari, kuriem reizi pa reizei pievienojas arī sarunu vakari par latviešu tautas tradīcijām. Paralēli turpinās arī ierastie spēka dziesmu vakari, nākamais – 18. janvārī pulksten 18.00. Dziesmu un sarunu vakari ir atvērti ikvienam latviešu tautas tradīciju interesentam, kas vēlas izprast un iedziļināties tradīcijā.

Ieeja par ziedojumiem. Spēka dziesmu un sarunu vakarus par tautas tradīcijām īsteno Austras biedrība sadarbībā ar Kurzemes Humanitāro institūtu. Projekts tiek īstenots ar Liepājas pilsētas un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.

Iepriekšējais
Nākamais raksts