musician left musician right
background

Dalība ES programmā “Youth in Action” Grieķijā

No 4. līdz 11. aprīlim Austras biedrība piedalījās Eiropas Savienības programmā “Youth in Action” projektā “Once upon a time” Grieķijā. Austras biedrību šajā projektā pārstāvēja Ilze Kovere, Inese Sērdiene, Dace Circene, Jānis Erdmanis un Arturs Gothards. Atēnās satikās astoņas dažādu valstu grupas – Latvija, Lietuva, Bulgārija, Itālija, Grieķija, Turcija, Nīderlande un Polija.

Projekta ietvaros katra grupa stāstīja iepriekš sagatavotās savas valsts leģendas, mītus un pasakas, kā arī prezentēja savu valsti. Papildus iepriekšminētajam notika gan dažādas nodarbības (komandas veidošana, grieķu valoda un kultūra u.c.), gan arī Atēnu apskate.

Austras biedrības pārstāvji savā priekšnesumā iekļāva ne tikai latviešu tautas pasakas un teikas, bet arī latviešu tautasdziesmas un rotaļas. Iepazīstinājām jauniešus ar pasaku par Lāčausi un teikām par Rīgu, kā arī par latviešu naivo un viegli piemuļķojamo Velnu, kuru skroderis pieveicis šūšanā un kuru gailis iztraucējis nedarbos – Ventas aizbēršanā.

Savukārt savas valsts prezentācijā, patīkami atšķiroties no pārējo valstu youtube video uz lielā ekrāna, latvieši aicināja iepazīt Latviju caur deju. Daces Circenes vadībā latviešu dančus dejoja un rotaļās gāja i turki, i itāļi, i grieķi, i citi. Pēc kārtīgas un jautras izkustēšanās aicinājām pie savas valsts prezentācijas galda, kur klātesošajiem iedevām gan dažādus tūrisma bukletus par Latviju, gan aicinājām nogaršot gotiņas, serenādes, auzu pārslu cepumus, Laimas šokolādes, sierus, dzērvenes, Rīgas balzamu, kvasu un rudzu maizi ar medu. Šobrīd dažādās Eiropas malās vairāki jaunieši staigā arī ar sarkanbalti sarkanām rakstu zīmju lentēm ap savu roku.

Projekta ietvaros izbaudījām arīdzan ekskursiju Atēnās, Akropoles muzejā un Poseidona templī Sounio un, protams, arī karsto Grieķijas sauli. Šogad Austras biedrībai vasara atnāca ātrāk. Mājupceļā, pateicoties lidojumam ar pārsēšanos Vācijā, izbaudījām arī skaistu pavasara dienu Frankfurtē. Un laimīgi atgriezāmies savā zemē, kur nesen nokusis Lieldienu sniegs. Ceļojums gan vēsturē, gan gadalaikos.

Iepriekšējais
Nākamais raksts