musician left musician right
background

VĀRNU IELAS KINO

Mūsdienu kultūras foruma BALTĀ NAKTS laikā šī gada 10. septembrī no plkst. 20.00 līdz plkst. 23.00 aicinām uz brīvdabas VĀRNU IELAS KINO Vārnu ielas 22. nama pagalmā, kur kopīgi noskatīsimies Edmunda JANSONA 2009. gadā radīto animācijas filmu PAVASARIS VĀRNU IELĀ un Adas NERETNIECES 1970. gadā uzņemto VĀRNU IELAS REPUBLIKA. Viens stāsts, bet vairāki stāstnieki no dažādām paaudzēm. Kas kopīgs un kas atšķirīgs gan mākslā, gan dzīvē?

Kino vakaru iesāksim plkst. 20.00 ar animācijas filmas radošās grupas nelielu priekšlasījumu un Agitas Kaužēnas muzikālu sveicienu Grīziņkalna iedzīvotājiem un Mūsdienu kultūras foruma BALTĀ NAKTS apmeklētājiem. Kopīgi atvērsim Dailes teātra bērnu zīmējumu konkursa Piedzīvojumi Vārnu ielā darbu izstādi un Vārnu namiņu.

No plkst. 20.10 līdz 20.45 pagalmā tiks demonstrēta animācijas filma Pavasaris Vārnu ielā. Režisora Edmunda Jansona 2009.gadā uzņemtā animācijas filma šovasar apbalvota ar īpašas izcilības balvu profesionālo īsfilmu kategorijā starptautiskajā Seulas animācijas filmu festivālā Dienvidkorejā. Līdz šim filma ir bijusi nominēta balvām vairākās kategorijās nacionālajā kinofestivālā Lielais Kristaps 2009. gadā un piedalījusies daudzos filmu festivālos, taču starptautisku atzinību ieguvusi pirmoreiz. Filma Pavasaris Vārnu ielā ir muzikāls stāsts par mīlestību, godu un piedošanu. Sapnī Janka, Rīgas nomales puika, spēj izglābt Zelmu pat no ugunsgrēka, un saņem par to ordeni – pogu, kas saplacināta uz tramvaja sliedēm. Vai arī pagalmā un parkā, kur uzglūn blakus ielas indiāņi, viņam pietiks drosmes visu priekšā aizstāvēt savu mīlestību? Filma Pavasaris Vārnu ielā tapusi studijā Atom Art, un tās radošo komandu veido filmas režisors Jansons, scenārija un dziesmu tekstu autore Inga Ābele, mākslinieki Ilva Kļaviņa, Mārtiņš Dūmiņš un Reinis Pētersons, komponisti Ingus Baušķenieks un Egons Šubrovskis, bet galvenais animators ir Mārtiņš Dūmiņš.

Pēc filmas ap pulksten 20.50 Grīziņkalna bibliotēka klātesošos iesaistīs nelielā diskusijā un viktorīnā: kāds ir Grīziņkalns šodien, kāds tas bija vakar, kāds pirms 40 un 100 gadiem? Ko par Grīziņkalnu domā radošie cilvēki, vai pastāv vēl Vārnu ielas republika? Kas ir balts un kas ir melns Grīziņkalnā?

No plkst. 21.10 līdz 22.30 pagalmā tiks rādīta mākslas filma Vārnu ielas republika Adas Neretnieces mākslas filma tapusi 1970. gadā. Literārais pamats ir Jāņa Grīziņa (īstajā vārdā Jānis Griķis) daļēji autobiogrāfiskais stāsts. Tā ir viņa bērnība, laiks Pirmā pasaules kara priekšvakarā, un pusaudži savās spēlēs gan izdzīvo un atdarina pieaugušo pasaules notikumus, gan izdomā visādas negantības, risinās nopietna “cīņa par ietekmes sfērām” – starp dažādu pagalmu komandām.

Kino vakaru noslēgsim ar gaišu noskaņu un animācijas filmas atkārtojumu, jo kāpēc gan mīlestība un „Pavasaris Vārnu ielā” nevarētu atnākt BALTĀ FORUMA laikā rudenī?

Uz VĀRNU IELAS KINO aicina Vārnu ielas 22. nama saimnieki – POĻU ģimene, AUSTRAS BIEDRĪBA un pb.lv, atbalsta PUTNU BĀRS un Rīgas dome.

Ieeja bezmaksas.

Rakstīja Signe Sniedze

Iepriekšējais
Nākamais raksts