musician left musician right
background

SAULRIETA MŪZIKA kopā ar dziedošo dzejnieku PĒTERI DRAGUNU

Svētdien, 28. augustā plkst. 20.00 akustisko koncertu cikla „Saulrieta mūzika” ietvaros pie smilšu skulptūrām uz AB dambja dziesmās un dzejā aicina ieklausīties Pēteris Draguns.

Koncertā skanēs Pētera melodijās ievītie Raiņa, Agitas Dragunas un Sergeja Jeseņina teksti, kā arī kāda no ungāru valodas svaigi atdzejota dziesma. Dziesmas dzirdēsim ne tikai ierastās ģitāras, bet arī harmoniju (indiešu plēšu taustiņinstrumenta) pavadījumā.

Draudzību ar ģitāru dziesminieks aizsāka četrpadsmit gados, tolaik radās arī pirmā dziesma, tagad pazīstamā krievu romance „Такая ночь”, jo skolotāja likusi iemācīties S.Jeseņina dzejoli, un taču vieglāk tekstu atcerēties to izdziedot.

P. Draguns atzīst, ka drīzāk jūtas kā dziedošs dzejnieks, ne dzejojošs dziesminieks.
Dzeja un dziesma ir grūti samērojamas, tādēļ visbiežāk viņš raksta dzeju vai mūziku, bet ne abus vienlaicīgi. P. Draguns saka: „Izpausme dzejā ir ļoti specifiska. Vienmēr paiet laiks, līdz dzejolis sniedz atgriezenisko saikni. Kamēr to kādam nolasa. Kamēr kāds publicē. Auditorija diezgan anonīma. Lasītāji vēstules raksta maz. (smaida) Ar dziesmu ir savādāk. Tā izskan un tiek saklausīta. Tai ir konkrētas, fiziski izmērāmas vibrācijas. Tas ir spēks, kas bagātina gan izpildītāju, gan klausītāju. Abus divus šos aspektus es samēroju ar grūtībām. Par to liecina kaut vai fakts, ka man praktiski nav dziesmu ar saviem vārdiem.”

P.Draguns stāsta, ka „dziesminieks ir tas, kurš spēj dziesmā ielikto lādiņu likt sajust arī klausītājam,” un ka „svarīgi iegriezt dziesmu virpuli un klausītājiem likt elpot dziļāk”.

Dziedošajam dzejniekam ir viens dzejoļu krājums „Inde”, kas izdots 2003. gadā, kā arī radīti divi mūzikas albumi deviņdesmitajos gados – soloalbums „Ugunskurs” (1997) un paša vadītās grupas „Spārni” koncertieraksts „Ave,sol!” koncertzālē (1999). Abi albumi tagad retumi, līdzīgi kā paša dziesminieka uzstāšanās.

4. septembrī koncertu cikla „Saulrietu mūzika” ietvaros pie smilšu skulptūrām uzstāsies Ieva Akuratere un „Lidojošais paklājs”, bet 11. septembrī – Haralds Sīmanis un Arvīds Ulme.

Biļetes cena par koncertu un ieeju parkā: 3 Ls.
Biļetes var iegādāties pirms koncerta, kā arī „Biļešu paradīzes” kasēs.

Koncertu ciklu organizē SIA „Rain Project” sadarbībā ar Austras biedrību.

Iepriekšējais
Nākamais raksts