musician left musician right
background

Valsts svētki Saules muzejā ar dziesminieci Elīnu Līci-Štrausu

18. novembrī  aicinām uz dziesmu vakaru ar dziesminieci un dzejnieci Elīnu Līci-Štrausu.
Elīna dziesmas raksta un ģitāras pavadījumā tās atskaņo jau apmēram desmit gadus. Viņas repertuārā ir aptuveni trīsdesmit pašsacerētas dziesmas, latviešu tautasdziesmas, kā arī atsevišķas citu komponistu dziesmas.
Samērā ilgi regulāra uzstāšanās vieta dziesminiecei vienai un ar grupu „Baobabs” bijusi pasaku māja „Undīne”. Pēdējā laikā viņa vairākkārt uzstājusies bibliotēkās dažādos dzejas pasākumos. Jau četrus gadus viņa piedalās arī festivāla „Bildes” folkkoncertos, kā arī vairākkārt piedalījusies folkmūzikas festivālā „Kurzemītes maliņā” Tukumā un šā gada Dziesminieku saietā z/s „Lielkrūzes” Jaunpiebalgā.
Dziesminiece ir pārliecināta, ka muzicējot būtiska ir ne tikai ideja un darbība, bet arī attieksme pret mūziku, tekstu un klausītāju. Viņasprāt, „svarīga ir vēsts paušana, kas ir vairāk kā sevis prezentēšana. Dziesminieks ir cilvēks, kurš muzicējot pārraida kādu viņam un, vēlams, klausītājam nozīmīgu vēsti. Tas ir cilvēks, kurš dziedot iemieso kaut ko tradicionālu, saudzējamu, izjūtamu. Dažkārt arī komisku. Kurš „iznes uz āru” individuālo un nereti arī nacionālo. Dziesminieku izpildītajai mūzikai, pirmkārt, ir raksturīga intimitāte.”
Valsts svētku dienas vakaru Elīna aicina pavadīt kopā, ne tikai ieklausoties, bet arī dziedot un spēlējot līdzi. Dziesminiece atgādina: „Tas, kas tevī, klausītājā, notiek, nevar būt sīks un maznozīmīgs. Mazās, necilās lietās atviz lielais un pārlaicīgais. Pārlaicīgais ir tepat. Mēs esam ciešāk saistīti ar savas tautas saknēm un paaudžu ritu, kā mēdzam pamanīt.”
Katru ceturtdienu dziesmu vakarā dziesminieki tiekas ar saviem klausītājiem. Mājīgā gaisotnē pie tējas tases klausītāji iepazīstas ar dziesminieku radīto, viņu stāstiem un pārdomām. 25. novembrī Saules muzejā muzicēs Vītolu ģimene.
Ieeja par ziedojumiem.
Iepriekšējais
Nākamais raksts