musician left musician right
background

Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!

Gada viducī, kad Latvijā svin krāšņākos dabas svētkus – Jāņus, “Austras biedrība” aicina satikties un kopā būt latviešu tradīcijās, dziesmās un dančos vietā, kur vasaras saulgrieži svinēti jau izsenis – Rīgas augstākajā kalnā. No 23. jūnija pulksten 20.00 līdz rīta gaismai svinēsim Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā!  

Lieli un mazi Jāņa bērni svētkiem gatavoties Dzegužkalnā aicināti jau no pulksten 18.00, lai mierpilni atrastu un iekārtotu sev labāko svinēšanas vietu un pagūtu nopīt svētku vainagus radošajā darbnīcā. Svētkus Dzegužkalna estrādē pulksten 20.00 skanīgi atklās Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors kopā ar Rīgas Danču kluba dalībniekiem (vadītājs Valdis Putniņš) un Aizkraukles kultūras centra kapelu “Karikste” (vadītāja Anita Ostrovska). No pulksten 20.30 Dzegužkalnu pieskandinās Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”, apdziedot ne tikai Jāņa māti un Jāņa tēvu, bet arī sanākušos rīdziniekus un Rīgas viesus. Kas gan tie par svētkiem, ja neesi ticis kārtīgi aplīgots! Un jāatceras – jo vairāk, jo labāks, raženāks un auglīgāks gads!

Pulksten 22.00 Jāņa māte un Jāņa tēvs svinētājus aicinās uz uguns rituālu. Vispirms visi dosies lāpu gājienā uz Dzegužkalna virsotni, kur svinīgi tiks iedegta pūdele, bet tad – uguns rats, kas, noripodams kalna pakājē, iedegs arī lielo Jāņuguni. Tajā jau tradicionāli tiks sadedzināti arī pērnie Jāņu vainagi un kopā ar tiem simboliski viss, kas jāatstāj pagātnē.

No pulksten 22.30 estrādē Ilgas Reiznieces vadībā kopā ar postfolkloras grupu “Iļģi” svētku apmeklētāji aicināti ieklausīties un apgūt skaistākās līgotnes, bet no pulksten 23.00 sāksies lielā danču tūre kopā ar “Iļģiem” un Rīgas danču klubu. Pusnaktī pie skatuves aicināti visi klātesošie Jāņi, kuri tiks godināti ar ozollapu vainagiem, bet pēc tam no pulksten 00.30 tumsu kliedēs jaunfolka grupa “Jauno Jāņu Orķestris”. Savukārt, no pulksten 02.30 sauli gaidīsim kopā ar muzikālo apvienību “Rahu the Fool”, bet saullēktu ieraudzīsim kopā ar kapelu “Karikste”, Jāņa māti un Jāņa tēvu Dzegužkalna virsotnē.

Par svētku svinētāju labsajūtu rūpēsies dažādi ēdinātāji, piedāvājot latviešu tradicionālos ēdienus un dzērienus. Lūgums ņemt līdzi savas sedziņas sēdēšanai Dzegužkalna nogāzē un pļavā, kā arī laikapstākļiem atbilstošu apģērbu un pretodu līdzekļus. Visērtāk Dzegužkalns ir sasniedzams, izmantojot 5. tramvaju vai 3. autobusu. Sabiedriskais transports 23. un 23. jūnijā Rīgā būs bez maksas.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā organizē “Austras biedrība” ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu. Plašāku informāciju par visiem Jāņu pasākumiem meklējiet mājaslapā vasara.riga.lv, kā arī sekojiet līdzi Rīgas domes sociālo tīklu lapās “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Iepriekšējais
Nākamais raksts