musician left musician right
background

Izsludināts 3. dziesminieku konkurss “Tīrradnis”, aicina pieteikties un iesūtīt autordziesmas

Lai veicinātu latviešu dziesminieku apzināšanu un popularizēšanu, Austras biedrība no 2022. gada 13. jūnija līdz 13. jūlijam izsludina pieteikšanos trešajam dziesminieku konkursam “Tīrradnis”. Dalībnieku uzdevums – uzfilmēt divas paša sacerētas un izpildītas dziesmas. Šī gada īpašais nosacījums: vienai no dziesmām jābūt ar Eduarda Veidenbauma tekstu. Piedalīties aicināts ikviens dziesminieks – pieteikšanās un vērtēšana notiks divās kategorijās: jaunie un pieredzes bagātie dziesminieki. Dalība konkursā bez maksas. Galvenā balva – vienas dziesmas studijas ieraksts.

Dziesminieku konkurss “Tīrradnis” notiks jau trešo reizi, taču pirmoreiz tas būs tematisks, šogad īpaši akcentējot Eduarda Veidenbauma literāro mantojumu un atzīmējot dzejnieka 155. gadadienu. Konkursa fināla koncerts katru gadu notiek citā vietā, iepriekš tas ir norisinājies gan festivālā “Dziesminieku dienas Sēlijā” Jaunjelgavā, gan festivālā “Austrasdienas” Liepājā, bet šogad – Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči”, kur 13. augustā varēsim dzirdēt ne vien žūrijas izvirzītos finālistus, bet arī Ievas Akurateres un Ilzes Gruntes koncertprogrammu.

“Ik gadus konkursā piedalās ap 20 dziesminieku no dažādām Latvijas vietām. Mums tā ir lieliska iespēja atklāt un iepazīt latviešu dziesminiekus. Ja pazīstat kādu, kurš raksta brīnišķīgas dziesmas un pats tās izpilda uz akustiskiem mūzikas instrumentiem, bet publiski pašlaik vēl nekur neuzstājas vai to dara ļoti reti, aicinu iedrošināt pieteikties konkursam! Primārais mērķis ir dziesminiekus iepazīt un iedvesmot turpmākajai radošajai darbībai, un veicināt viņu popularitāti, nevis bargi vērtēt. Protams, žūrijas padomi, ieteikumi un vēlējumi arī ir ļoti vērtīgi. Tikpat mīļi aicinu konkursam pieteikties arī jau pieredzes bagātos dziesminiekus, aizvien sev izvirzot jaunus izaicinājumus un veicinot radošās darbības attīstību,” stāsta konkursa idejas autore Inese Muižniece.

Lai veiksmīgi piedalītos konkursā “Tīrradnis”, dziesminiekam vispirms jāiepazīstas ar konkursa nolikumu un tā nosacījumiem (atrodami www.austrasbiedriba.lv). Kad dziesmas ir izvēlētas un videomateriāli sagatavoti, dalībniekam līdz 13. jūlijam jāaizpilda pieteikuma anketa, kas atrodama šeit: https://ieej.lv/tirradnis.

Konkursā pieteiktajām dziesmām jābūt latviešu valodā (tiek pieļautas dažādas izloksnes un arī lībiešu valoda). Vienai no konkursā pieteiktajai dziesmai vārdu autors var būt dalībnieks pats vai cits dzejnieks, taču obligāts nosacījums, ka otrai jābūt ar E.Veidenbauma tekstu. Dziesmas radīšanas gads šī gada konkursā nav būtisks. Dziesmas jāizpilda dalībniekam pašam, dziedot un spēlējot pavadošo mūzikas instrumentu (tiek pieļauts viens palīgs – mūziķis vai dziedātājs, kurš bagātina skanējumu). Dziesmas jāizpilda, dziedot un spēlējot akustiskos mūzikas instrumentus bez skaņas pastiprinājuma. Video materiāls filmējams horizontāli ar jebkuru filmēšanai derīgu ierīci, tai skaitā viedtālrunis, taču vēlams iespējami augstā tehniskā kvalitātē. Video materiālus jāaugšupielādē portālā https://failiem.lv/ un saite jānorāda pieteikuma anketā.

Šogad dziesminieku sniegumu vērtēs žūrija: dziesminieks Edgars Šubrovskis, dzejnieks Māris Salējs, mūziķe Ilze Grunte, Latvijas Radio personība Roberts Buivids un konkursa idejas autore Inese Muižniece.

Visiem konkursa dalībniekiem žūrijas locekļi sniegs vērtējumu, iekļaujot ieteikumus, padomus vai vēlējumus, kas radīsies, galvenokārt, vērtējot dziesminieka emocionālo un tehnisko sniegumu, kā arī kopējo iespaidu. Orientējošie vērtēšanas kritēriji: priekšnesuma mākslinieciskā kvalitāte, izpildījuma tehniskā kvalitāte, muzikālā materiāla kvalitāte, dziesmas saturs, tā vēstījums, ideja, spēja raidīt vēstījumu auditorijai uztveramā veidā un konkursa nosacījumu ievērošana.

Žūrijas augstāk novērtētie un ieteiktie dziesminieki tiks aicināti uz dziesminieku konkursa “Tīrradnis” fināla koncertu šā gada 13. augustā E.Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči”. Konkursa galvenā balva katrā kategorijā ir vienas dziesmas audio ieraksts studijā. Līdz festivāla norisei augustā plānots apkopot arī skatītāju balsojumu sociālā tīkla “Facebook” lapā “Dziesminieku konkurss “Tīrradnis””, tādējādi nosakot skatītāju simpātiju, kurai paredzēta arī pārsteiguma balva.

Dziesminieku konkursu “Tīrradnis” rīko Austras biedrība un Liepājas radošā telpa “Austras istaba” sadarbībā ar E.Veidenbauma memoriālo muzeju “Kalāči”, atbalsta Kultūras Ministrija un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Iepriekšējais
Nākamais raksts