musician left musician right
background

Līgo Rīgā! Līgo Dzegužkalnā!

Jau devīto reizi Rīgas augstākajā kalnā Dzegužkalnā tiks svinēti tradicionālie Jāņi, kas katru svētku dalībnieku izvedīs cauri skaistākajām latviešu vasaras saulgriežu svētku tradīcijām. Jau no pulksten 18.00 aicinām Jāņa bērnus sagatavoties svētkiem, iekārtot labāko svinēšanas vietu un nopīt svētku vainagus Jāņu vainagu radošajā darbnīcā.

Pulksten 20.00 svinīgi ar tāšu taures skaņām estrādē tiks atklāti svētki. Dzegužkalna Jāņi nav iedomājami bez Jāņu mātes un Jāņu tēva, kuru lomās arī šogad iejutīsies Zoja HEIMRĀTE un Edgars LIPORS. Pirmo reizi Dzegužkalnu ielīgos SUITU SIEVAS un ieskandinās SUITU DŪDELNIEKI no Kurzemes. Viesi no Alsungas ar savām dziesmām un kopīgām rotaļām priecēs svētku apmeklētājus līdz pulksten 22.00.

Pulksten 22.00 Jāņa māte un Jāņa tēvs aicinās uz uguns rituālu, kāds iespējams tikai Dzegužkalnā. Vispirms visi dosies lāpu gājienā uz kalna virsotni, kur svinīgi tiks iedegta pūdele, tad uguns rats, noripodams kalna pakājē, iedegs lielo Jāņuguni. Kopā ar Ilgu REIZNIECI un Māri MUKTUPĀVELU tiks svētīta Dzegužkalna Jāņuguns. Tajā jau tradicionāli tiks sadedzināti pērnie Jāņu vainagi un viss, kas jāatstāj pagātnē.

Pēc Jāņuguns iedegšanas rituāla pulksten 22.30 Dzegužkalna pļavā apmeklētāji estrādē varēs mācīties un izdziedāt līgotnes kopā ar postfolkloras grupu IĻĢI, kas tās krājuši jau vairākus gadu desmitus un izveduši tālu aiz Latvijas robežām. Dzegužkalna Jāņi pārsteidz visus ar lielo latviešu danču tūri, kuras vadību jau ilggadēji ir uzņēmies Valdis PUTNIŅŠ un RĪGAS DANČU KLUBS. Tā patiesi ir vienreizēja sajūta, kad visa skatuve elpo un viļņojas vienā ritmā.

Pusnaktī, pulksten 24.00 Dzegužkalnā tiks sveikti un ar ozollapu vainagiem godināti visi svinību Jāņi, kuru pulciņš līdz šim ir bijis paprāvs. Cerams, ka tāds būs arī šogad.

Jāņu nakts tumsu no pulksten 00.30 kliedēs jaunā folka grupa JAUNO JĀŅU ORĶESTRIS. Grupa šiem svētkiem par godu veidos īpašu Saules dziesmu programmu. To papildinās arī dažādas Jāņu tradicionālās zīlēšanas un rituāli Jāņa mātes un Jāņa tēva vadībā.

Saules atnākšanu no pulksten 2.30 gaidīsim kopā ar ekoloģiskās mūzikas grupu DUCELE, kuri noteikti visus aizraus lustīgās dejās līdz pat rīta gaismai. Bet 4.20 kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu dosimies kalna galā sagaidīt saullēktu.

Par omulību pasākumā rūpēsies vairākas lauku virtuves un alus krodziņi, kas piedāvās dažādus latviešu tradicionālos ēdienus un dzērienus.

Lūgums ņemt līdzi savas sedziņas, sēdēšanai Dzegužkalna nogāzē un pļavā, kā arī lietus mētelīšus un pretodu līdzekļus.

Vislabāk uz Dzegužkalnu doties ar 5. tramvaju vai 3. autobusu. Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā būs bez maksas.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar “Austras biedrību”

Iepriekšējais
Nākamais raksts