musician left musician right
background

Dziesminieka Arņa Miltiņa koncerts “Austras istabā”

Piektdien, 15. jūnijā, pulksten 18.00 klausītāji aicināti uz dziesminieka un Austrasbērna Arņa Miltiņa koncertu Liepājā, radošajā telpā “Austras istaba”. Ieeja par ziedojumiem.

Arnis Miltiņš, kurš labi pazīstams kā melodisku dziesmu, romantisku balāžu autors un izpildītājs, stāsta, ka Liepājā viesosies “ar dziesmām līdz rīta šausmai”. Dziesminieks atklāj: “Pirmo reizi viesojoties jaunizveidotajā “Austras istabā”, gribu atgriezties tajā mirklī un tajās dziesmās, kuras skanēja mūsu pirmajās tikšanās reizēs. Tas bija mirklis, kad daudz ko nevarēja, daudz kā nebija, kad visi skaļi runāja vienu, bet ar sirdi saprata pavisam ko citu. Mirklis skanēja dziesmās. Austra nekļūdīgi prata pateikt un pareizos vārdus pareizajā mirklī. Ne vienmēr klātesoši, bet dziesmās un dziesmu vārdos Austras dzīvoklī Ūliha ielā izskanēja gan Imants Kalniņš, gan Viktors Kalniņš, gan Ingvars Leitis, gan Māris Putniņš, gan “Čikāgas piecīši”, gan daudzi, daudzi citi, un tā līdz rīta “šausmai”… Tā ir lieliska ideja radīt dombrīvu telpu, nosaucot to Austras vārdā. Mēģināsim sajust mirkli, mums izdosies.”

Dziesminieka un Austrasbērna Arņa Miltiņa repertuārā ir gan citu autoru, gan arī paša komponētas dziesmas. Autordziesmās izmantoti Ineses Zanderes, Andra Akmentiņa, Māra Melgalva, Vika, Agitas Dragunas, Jēkaba Kacena un citu dzejnieku teksti. Sadarbībā ar krievu dzejnieku Sergeju Saveļjevu radīts krievu romanču cikls “Divi skatieni”. Izveidotas un iestudētas arī vairākas muzikālas izrādes bērniem – “Mīlestības dāvana”, “Ieskandini Rīgu”, “Manas bērnības lācēns”, “Gaismasprieks” un “Dullā diena”. Rakstīta mūzika Latvijas Televīzijas bērnu raidījumiem “Brīnumzemē” un “Alfona māja”. Mūzikas projektos sadarbojies ar Austru Pumpuri, Ievu Akurateri, Daini Leitānu, Ilgu Bērziņu, Nilu Īli, Kasparu Zemīti, Maiju Lūsēnu, Laini Ligeri-Stengrevicu un daudziem citiem.

Mūziķis, muzikologs, pirmo Latvijas folkfestivālu iniciators un rīkotājs Juris Vilcāns savulaik (1991. gadā folkmūzikai veltītā izdevumā) rakstījis: “Miltons. Pēc pases Arnis Miltiņš. Nopietns cilvēks. Parasti, kad folkistiem pārmet bohēmu, dažādus netikumus un dzīvesveidu, mēs norādām uz Arni (viņš, protams, kā vienmēr par kādiem desmit punktiem zolīdāks kā cienījamais pārmetējs). Un tad parasti iznāk, ka pārmetamie un pārmetējs pār vienu kārti metami. [..] Jelgavas II Folkfestivāla uzvarētājs un ceļojošās folkmūziķu balvas “Pāna 87” ieguvējs. Ja es vispār ar kādu ietu izlūkos (bet to nu gan jums neapsolu), tad droši ar Miltonu.”

Radošā telpa “Austras istaba” atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāva telpās, Liepājā, Zivju ielā 3. Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji, Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

Ieeja koncertā ir par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Iepriekšējais
Nākamais raksts