musician left musician right
background

Mātes dienā Austra viesojas Rīgā

Svētdien, 12. maijā plkst. 12.00 Rīgā, kultūras pilī “Ziemeļblāzma” visi mīļi aicināti uz Austras Pumpures un Austrasbērnu koncertu.

Pirms diviem gadiem harizmātiskā dziesminiece Austra Pumpure saņem Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu par Mūža ieguldījumu. Pumpures popularitāte aizsākas ar īpašu Imanta Kalniņa dziesmu izpildījumu personiskā, pieklusinātā, dvēseliski uzrunājošā toņkārtā, piesaistot koncertiem vairākas Kalniņa un Austras Pumpures tandēma fanu paaudzes. Viņas audzēkņu- Austras bērnu vidū ir pazīstamākie Latvijas bardi un folkmūzikas izpildītāji. Pumpures dziedājums neprasa orķestra vai ansambļa klātbūtni balss pavadījumam, bet ir balss un ģitāras izpildījuma izjustas saskaņas sintēze, klausītāju apburot ar savu pirmatnējo spēku un īpašo skanējumu. Talantu Austra manto no tēva, viņš vada Nīcas un Bārtas pūtēju orķestri un piedāvā meitai spēlēt akordeonu, kas kļūst par Austras pirmo Liepājas teātrī spēlēto instrumentu. Vēlāk viņa iemācās spēlēt kokli.

Izrādēs Austra  dzied un dejo, atveido nelielas lomas,  strādā kā koncertmeistare un Liepājas teātris kļūst par viņas otrajām mājām, bet dziesminieces izteiksmīgā, aizlauztā balss aizrauj bardu mūzikas cienītājus visā Latvijā.

Ar Austras Pumpures koncertiem Latvijā sākas jauna dziedāšanas kustība- publikas līdzdziedāšana. Sešdesmito gadu vidū Austra  Kalniņa dziesmas sāk dziedāt tikai sev par prieku un dzied tās draugu kompānijās ar ģitāru rokās. Pirmais publiskais Austras Pumpures koncerts  Rīgā notiek režisora Oļģerta Krodera mudināts. Laika gaitā dziedātāja izveidojusi veselas piecas Imanta Kalniņa dziesmu programmas, kurās skan melodijas no izrādēm Mīla, džezs un velns, Kapteiņa Granta bērni, Princis un ubaga zēns, Trīs musketieri, Laimes lācis, Lilioms un citas.

Austras Pumpures repertuārā nav tikai Kalniņa skaņdarbi, viņa katram koncertam izvēlas programmu, kas izceļas ar dziļi individuālu balss un muzikālo izpildījumu. Pumpure ir dvēseles dzejniece- dziedātāja, kas nāk pie klausītājiem ne tādēļ, lai uzstātos publikas priekšā, bet lai muzikālā vēstījumā stāstītu par mums un mazliet arī par sevi. Dziesminiece šogad svinēs savu astoņdesmit piekto dzimšanas dienu.

Iepriekšējais
Nākamais raksts